fbpx

Naša priča

Početna Naša priča

Izvori Života OPG Zelenika Ilok

Svaki poseban trenutak u našoj obitelji obilježen je našim vinima i pjenušcima. Svojim proizvodima želimo doći i do vaših radosnih trenutaka kako bi oni bili još posebniji.

Naša priča

Obiteljsko turističko poljoprivredno gospodarstvo „Izvori života“ nalazi se na području grada Iloka, osnovano je 2000 godine i nalazi se u vlasništvu obitelji Zelenika.
Gospodarstvo je razvilo jedinstvenu turističku i ugostiteljsku ponudu na način da povezuje prirodne ljepote Dunava i Iloka s vinarstvom i pjenušarstvom.

Ilok

Najistočniji grad Republike Hrvatske smješten na obroncima Fruške gore uz desnu obalu Dunava. Mjesto je na kojem se spajaju Istok i Zapad. Prostor grada Iloka još od Ilira i rimskog doba pa sve do danas poznato je vinogradarsko područje, čiju tradiciju čuva i naše gospodarstvo.

Čime se bavimo

„Izvori Života „ prvo je gospodarstvo sa ekološkim uzgojem grožđa na području grada Iloka.
Gospodarstvo posjeduje dva vinograda smještena na lesnim nanosima desne strane toka rijeke Dunava te mu je osnovna djelatnost proizvodnja vina i pjenušaca. Sorte vinove loze koje se uzgajaju na gospodarstvu su Traminac crveni mirisni te Chardonnay.

Ekološka proizvodnja

Ekološka proizvodnja na gospodarstvu podrazumijeva uspostavljanje održivog sustava upravljanja poštujući prirodne resurse i cikluse te održavanje i poboljšavanje očuvanja tla, vode i biljke te njihovu međusobnu ravnotežu tako pridonoseći visokoj razini biološke raznolikosti. Ovim oblikom proizvodnje dobivamo proizvode visoke kakvoće koji odgovaraju zahtjevima potrošača ne šteteći okolišu i zdravlju ljudi i životinja.
Posebnu pažnju pridajemo oblikovanju identiteta proizvoda od kvalitete do priče i dizajna koje pronalazimo u bogatoj kulturnoj baštini Republike Hrvatske. Tako smo od zaborava sačuvali priču o Aureusu novcu cara Diokleciana i rumunjskoj kraljici Carmen Sylvi koja je ljetovala u Opatiji.

Izvori Života

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Izvori života” (“Springs of Life”) ističe se svojim proizvodima na tržištu vrhunskom kvalitetom, originalnošću te jedinstvenošću. Jedan od razloga tomu je položaj naših vinograda koji leže na nanosima lesa rijeke Dunav. Područje uz rijeku Dunav obiluje mineralima koji našim proizvodima daju posebnost i kvalitetu. Također grad Ilok se nalazi na geografski gledano gotovo idealnom položaju koji se ističe izvrsnim odnosom vlage i sunčane svjetlosti koji su ključ za dozrijevanje grožđa.
S druge strane kvaliteta naših proizvoda se oslanja na spremnost obitelji Zelenika uvijek biti na izvorima najnovijih dostignuća po pitanju vinarstva. Osiguravajući stalan rast kvalitete proizvoda i usluge.
Na koncu ovu priču možemo zaokružiti jednom zanimljivošću. Ljudskom biću za život je nužno 13 minerala. Baš tih 13 minerala možemo pronaći u vinu, što nas dovodi do zaključka da vino možemo nazvati “Izvorom života”.

Stručni suradnici

Kako bi dobili vrhunsku kvalitetu vina, pjenušaca, priča i dizajna surađujemo sa stručnjacima iz raznih sektora od kulture do agronomije.
Akademik Ivan Kožarić (Akademski kipar)
Ante Mušura
Profesor enolog Milorad Zoričić
Ivica Rađa
Prof. dr. sc. Amir Muzur
Prof. Ruža Marić
Dr. sc. Joško Belamarić